Prezentare

Anul acesta se implinesc 10 ani de la infiintarea Clubului Sportiv, perioada in care activitatea acestuia a fost una bogata:

 •     5 campanii ample de popularizare si promovare a echitatiei
 •     5 editii ale Cupei Presei
 •     20 competitii oficiale
 •     peste 15 demonstratii ecvestre
 •     colaborari si parteneriate cu peste 30 firme
 •     peste 3000 de oameni calare

Prima si singura Licenta de Echitatie din Romania ii apartine lui Laurentiu Covaci, antrenor si lider de echipa in Romania, cu tot ceea ce inseamna pregatire tehnico-tactica si psihologica, organizare de competitii, atragere de investitii si sponsori, munca cu voluntari, organizarea activitatii din toate punctele de vedere intr-o institutie, intotdeauna cu sprijin suficient si pretentii foarte mari.

Participant la concursuri, cu peste 100 de cai si 80 de locuri 1 cu care am participat

Din 1986 pana in prezent, datorita sportului ecvestru, Laurentiu Covaci a avut ocazia sa treaca prin toate starile posibile, de la cele mai grele, la cele mai frumoase si cele mai hazlii situatii.

Anul 1998 i-a adus acestuia titlul de campion national, de 4 ori a fost vice-campion,ac castigat cu echipa romaniei un campionat mondial (ce-a mai mare performanta adusa de un timisorean) a cucerit o data Cupa Romaniei, iar in anul 2003, alaturi de echipa romana de tineret, a castigat Titlul de Vice-campion Balcanic de la Salonic, Grecia.

Experienta tanarului de 31 de ani si-a spus cuvantul in toti acesti ani, realizarile fiind cu adevarat marete: a format peste 20 de sportivi de performanta(un numar semnificativ, deorece vorbim despre un sport individual, unde selectarea se realizeaza la nivelul a sute de sportivi), o serie de sportivi ajungand in echipa nationala a Romaniei, cu rezultate impresionante, atat nationale, cat si internationale;  cel putin 10 instructori selectati si formati in urma unor numeroase actiuni de promovare si peste 100 de cai pregatiti si promovati in cadrul competitilor nationale si internationale.

Sportul, la modul general, presupune sacrificii din toate punctele de vedere; echitatia necesita efort, timp si motivatie. Pentru unii, este o arta, pentru altii este un sport, insa pentru cunoscatori inseamna si arta si sport, putand fi oricare dintre ele, sau amandoua in acelasi timp.

Este sportul care imbina placerea cu talentul, indrazneala si determinarea. A fi calare inseamna a fi in contact cu o fiinta viguroasa si plina de energie, dar inteligenta si intelegatoare in acelasi timp. Calaria nu reprezinta doar un exercitiu fizic, ea constituie o gimnastica a inteligentei si caracterului, un exercitiu de rabdare, de blandete si de energie.

In afara de conotatiile ei sportive si practice, sportul ecvestru are si o insemnata utilitate educativa, ea adresandu-se nu doar celor tineri, ci si celor mai in varsta, deoarece ea necesita nu doar calitati fizice, ci implica si existenta unor vointe puternice si a unei maturitati afectiv-motivationale.

Calul, insasi viata

Calul e unul dintre cele mai curate animale, este inteligent si elegant. Echitatia a fost, este si va fi intotdeauna un sport nobil. Este, un amestec intre arta, cultura si sport. De aceea, oamenii care sunt si vor fi implicati in acest domeniu au o singura obligatie: sa iubeasca si sa respecte aceste animale.

O data cu dezvoltarea lumii si a agriculturii, calul a iesit aproape complet din peisajul in care era folosit ca unealta pentru om. Acum putem vorbi despre calul de sport ecvestru si de agrement, ceea ce este total diferit de calul de la tara. Astfel, printr-o pregatire si intretinere profesionista, caii isi arata calitatile si adevarata lor valoare.

Caii sunt la fel ca si oamenii: sunt diferiti, talentati, mai putin talentati, docili sau temperamentali. Fiecare dintre ei poate fi folosit la diferite discipline sau activitati ale echitatiei. Cel mai important lucru este sa-i descoperim si sa le oferim inca de la varste mici directiile spre ceea ce sunt potriviti, pentru a obtine randamentul maxim de la fiecare si pentru a-i lasa sa se exprime prin calitatile lor. Fiecare cal merita sa traiasca linistit, fara a fi chinuit in actiuni pe care nu le poate face. Orice cal merita sa aiba conditii decente de viata, chiar daca nu stie sa le ceara.

Timisoara Ecvestra 2012

Timisoara Ecvestra 2012 reprezinta al sase-lea proiect ambitios de educatie si de promovare a echitatiei derulat de noi, scopul principal fiind cel de a face cunoscut si indragit acest sport nobil si olimpic maselor largi.

Cupa Presei, editia a Va

Cupa Presei la Calarie a fost primul eveniment hipic al anulul din vestul tarii care a reprezentat prima actiune din cadrul proiectului Timisoara Ecvestra 2012 si a avut loc in data de 31 martie, in incinta Complexului Totalco.

A constat practic intr-o prezentare a organizatorilor, a Centrului de Echitatie Giroc si a Scolii de Echitatie “Laurentiu Covaci”; dupa o scurta prezentare oferita de gazde, gazetarii timisoreni si-au aratat calitatile in sa, dupa care a urmat momentul de echitatie gratuita pentru doritori.

De ce echitatia?

Deoarece, inainte de toate, acest sport se desfasoara intodeauna intr-un mediu natural, sanatos si placut, ideal atat pentru cei mici, pentru o maturizare armonioasa a acestora, atat pentru adolescenti, calaria fiind o solutie intr-o lume a calculatoarelor si a internetului, cat si pentru adulti, pe care cu siguranta ii va deconecta de rutina si stresul zilnic, oferindu-le un sentiment de liniste interioara, o emotie pozitiva.

Echitatia este un sport si pentru persoanele cu dizabilitati, atat fizice, cat si mentale. Prin diferite programe eficiente, prin hipoterapie, recunoscuta drept cea mai progresiva forma de terapie, persoanele cu handicap devin mai increzatoare in sine.

 • Sa fie si la noi, nu doar in tarile dezvoltate!
 • Sportul preferat al copiilor
 • Activitatea recreativa a persoanelor adulte
 • Disciplina sportiva care isi vinde biletele 100% la jocurile olimpice

Colaboratori ai proiectului:

 • Directia Judeteana pentru Sport Timis
 • Consiliul Judetean Timis
 • Asociatia Speranta
 • Directia de Asistenta Sociala de Urgenta
 • Companii private, pasionati, crescatori de cai, sportivi, instructori, voluntari, oameni de afaceri